Slow Kids:Als je niet hebt kunnen spelen met podcast Opgejaagd

Niemand kan toch bezwaar maken tegen een vliegende start voor kinderen?

Misschien herken je het of lijkt het iets van een ander continent

Ik vroeg het mij soms af bij het lezen van Slow Kids,is dit wat er in Nederland gebeurt en is het nog actueel.Ik besprak dit met iemand uit het onderwijs en werd getipt op de podcast Opgejaagd van de VPRO.Er ging een andere wereld open die aansloot met wat ik in Slow Kids tegen kwam.

Echt een luistertip: Podcast Opgejaagd

Hoe ziet ons onderwijssysteem en de kinderopvang eruit als je kijkt door de ogen van iemand uit Scandinavië? Documentairemaker Jennifer Pettersson woont al 20 jaar in Nederland en voelde zich hier altijd thuis. Maar sinds ze kinderen heeft, twijfelt ze of ze niet beter terug kan gaan naar Zweden.

In de 8-delige podcast Opgejaagd volgt Jennifer twee jaar lang haar eigen gezin en reist ze door Nederland op zoek naar de oorzaken en gevolgen van systeemfouten in het Nederlandse basisonderwijs en de kinderopvang. Ook gaat ze naar Zweden om te zien of het daar zoveel beter is. Aan het eind van de serie wil ze de knoop doorhakken of ze moet blijven of vertrekken.

https://podcast.npo.nl/feed/opgejaagd.xml

Carl Honoré zegt in Slow Kids hierover:

Politici hebben het vroege leren tot een belangrijk agenda punt gemaakt.In de jaren zestig van de vorige eeuw begonnen regeringen met programma’s om de minderbedeelde kinderen te laten aansluiten op de universiteiten door bijvoorbeeld het Head-Start programma in de Verenigde Staten.

Nu roept de zakenwereld om een beter opgeleide werknemers en dringen ouders aan op een hoger opleidingsniveau,en de ambtenarij heeft de eerste jaren bestempeld als het moment waarop elk kind moet lezen,schrijven en rekenen.

We kennen dat de gedachte dat Nederland een kenniseconomie moet zijn maar wie maakt je lekkende kraan?

Net als wereldvrede lijkt vroege scholing een open deur-Het probleem is dat de academische snelkookpan onderhevig is aan de wet van de afnemende opbrengst.

Op de lange termijn,heeft al dat vroege leren eigenlijk wel zin?                                      Nee,eigenlijk niet,de onderzoeken laten zien dat het snel bereiken van een score of mijlpaal in het leren geen garantie is voor een toekomstige academische sterstatus.          Uit onderzoek in Philadelphia bleek dat er geen relevant verschil is tussen de prestaties van kinderen die als peuter op een erg schoolse crèche  hadden gezeten en kinderen van een rustige en spel georienterende crèche. Het enige verschil was dat de klaargestoomde kinderen wat angstiger waren en minder creatief waren.

Terwijl de meeste mensen denken dat het kennen van letters ,getallen, vormen en kleuren de beste voorbereiding voor school is ,zien de leerkrachten dat anders.                                Ze beweren dat wie in groep 3 komt terwijl hij sociaal vaardig is en dingen weet te delen,zich kan verplaatsen in de ander en aanwijzingen kan opvolgen,meer kans heeft om straks te leren lezen,schrijven en rekenen.

Bijzonder hoe dat werkt

De waarheid is dat mensen vanaf geboorte kunnen leren en dat ze de schoolse mijlpalen het gemakkelijkste bereiken wanneer ze er emotioneel en psychologisch klaar voor zijn.Sommige ontwikkelen zich trager dan anderen,maar de meeste komen er wel;de luierik van gisteren kan de boekenwurm van morgen worden.

Dat vraagt geduld,een schaars goed in onze haast cultuur

En toch,als ik de term trage leerling voorbij hoor komen dan zit daar een oordeel in,een teleurstelling,als of het een afwijking is die snel geëlimineerd moet worden.

De deskundigen zijn het er over eens dat formeel leren effectiever is vanaf ongeveer het zesde jaar ,wanneer kinderen beter met abstracte ideeën kunnen omgaan en de verschillen van de vroege ontwikkeling grotendeels zijn verdwenen.Ze moeten worstelen en zich inspannen maar niet zoals veel volwassenen zich voorstellen.

Waar kinderen in de peutertijd het meest bij gebaat lijken te zijn is de vrijheid om hun wereld te ontdekken binnen een veilige ,ontspannen omgeving met veel verhalen,versjes,liedjes,praatjes en spelletjes.

mail
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *