Hoe kun je afkicken van de lekkere stofjes?

We leven in een digitale wereld en ook al zijn onze hersendelen er niet opgebouwd om al die prikkels te verwerken, hoe houdt je het tegen of op zijn minst, hoe kun je het beter begeleiden?

Carl Honoré heeft het volgende advies:

We kennen onze eigen kinderen beter dan wie dan ook, dus de eerste stap in de richting van een juiste balans inzake de technologie is :observeren.                                                          Zijn ze na het gamen prikkelbaar of agressief? Moe of teruggetrokken? Indien ja, dan is het waarschijnlijk tijd om hun beeldschermen uren te beperken. Begin met hightechspullen uit de slaapkamer te verwijderen of ze thuis laten tijdens de vakantie, een uitstekend moment om oude gewoontes te doorbreken en de horizon te verbreden.      Denk aan beeldscherm vrije dagen. Ook het instellen van een tijdslimiet die voor het gezin acceptabel is kan nuttig zijn-twee uur per dag is voor de meeste mensen genoeg.      Misschien wordt het niet altijd gehaald, maar er is in ieder geval een lijn getrokken.

Om het onvermijdelijke protest en de ontwenningsverschijnselen op te vangen ,kan het best worden gezorgd voor een alternatief voor het online zijn; sporten, spelletjes doen, een verhaal vertellen voor het slapen gaan, iets bakken, meer vrijheid buiten te spelen, meer vriendjes op bezoek ,meer praten en samen doen met alle gezinsleden. Soms kost dit meer tijd, inspanning en fantasie van de ouders, maar is dat niet waartoe je geroepen bent als je kinderen hebt?

Ouders moet ongetwijfeld een gezamenlijke lijn trekken ,bijvoorbeeld het over eens zijn hoeveel beeldscherm tijd wordt toegestaan is bij anderen thuis. En ook hun eigen verhouding tot technologie te heroverwegen en onderzoeken.                                                    Als je zelf als ouder urenlang voor de buis hangt ,of voortdurend email checkt en in een mobieltje zit te kwebbelen, hoe zouden de kinderen dat oppikken?

 

Veel succes!

Goed verhaal? Lekker kort ook(voor een keer:-)

 

 

mail
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *