Ik luister naar Slow Kids

Wat is dat nu voor een titel? Laat het me je uitleggen.

Ik was bij het symposium van HBSC(Health Behaviour in School-aged Children)  Jong in de 21 eeuw waarin de onderzoeksresultaten bekend werden gemaakt hoe het met de jongeren gaat sinds 2017. Al enige tijd lees ik het werk van Carl Honoré waarin hij beschrijft hoe jongeren onder druk staan maar dat boek is geschreven aan het begin van deze eeuw. Het leek dus of ik naar zijn boek Slow Kids luisterboek aan het luisteren was.

En als je met me mee hebt gelezen dan zie je dat de thema’s nog steeds actueel zijn.

Jongeren voelen ook nu druk. Op te vroege leeftijd(basisschool)moeten beslissen wat je wilt gaan studeren en worden later. Graag minimaal VWO omdat het zo hoort en als je dat gepresteerd hebt, blijf je onder prestatie druk waardoor je ondertussen op je tenen moet lopen.

Maar leerlingen komen niet aan leren toe als je niet lekker in hun vel zitten

Er is een mentaliteitsomslag nodig: MBO is ook oké, dezelfde kansen op een volwaardig beroep en huis.

Het HBSC onderzoek geeft 5 speerpunten weer

  • Mentaal welzijn
  • Sociale relaties
  • Druk op school prestaties
  • Sociale media
  • Middelen gebruik

Luister in onderstaande link de podcast Jong geleerd over inhoud van het HBSC onderzoek

https://open.spotify.com/episode/6WgrkCT3hWIL3wCMBIhA40?si=fe5UYa1RQcC0jQD2P32RfA&nd=1

Uit het onderzoek kwam naar voren dat psychische problemen als depressie en angst stoornissen nu meer voor komen bij meisjes.Lees hier alles over in artikel in de onderstaande link

https://nos.nl/artikel/2444591-gekke-inhaalslag-meisjes-vaker-gedragsproblemen-meer-drugs-en-alcoholgebruik

Voor als je liever kijkt

Meisjes veel minder gelukkig-RTV Utrecht

Er zijn tal van lespakketten ontwikkeld om meer voorlichting te geven over mentale gezondheid. Het probleem is dat het scholingsaanbod niet op scholen terecht kan komen door financiële redenen of logistieke problemen. En soms wordt het een vinkje wat bureaucratisch kan worden afgevinkt en wordt het scholingsaanbod niet breed gedragen.

Bij de interactieve sessie was de vraag : Wat betekent de ongekende toename in mentale problemen ,in het bijzonder voor meisjes voor de organisatie in de zorg en wat zou er nodig zijn, kwam de uitleg van Carl Honoré over het Finse model goed van pas. Al kwam er verwarring omdat er ook een IJslands model is en dat maakte het een beetje Ik -weet- het -beter.

Wat is het Finse model

Fins model over terug dringen prestatie druk

Wat is het IJslands model

IJslands model voor terugdringen van middelen gebruik.

Wat gaven jongeren aan wat er nodig was

Een van de jongeren gaf aan dat het belangrijk was in ieder geval iemand te hebben die luistert en dat het laagdrempelig is zoals een jongeren werker of buurthuis. Er wordt veel gesproken over jongeren en niet met jongeren. Dit veroorzaakt veel stress en voelen jongeren zich niet gehoord en gezien. Echt samen met de jongeren optrekken en dan niet als window dressing voor een bepaalde project periode

Hoe voorkom je dat je wielen weer vast komen te zitten in de modder van beleid?

Er is nu te veel versnippering waardoor een integrale aanpak nodig is met componenten zoals school, thuis, sport en buurthuis.

Alles valt samen in dit prachtige liedje van Amina Sahli Zie je mij

Tot slot,

MIND Us zegt “onze opdracht is ontwikkeling” Het gesprek aangaan in plaats van handelingsonbekwaam voelen. MIND Us heeft als missie werken aan een gezonde ontwikkeling van jongeren: om kwetsbaar te zijn, te groeien, te leren en te ervaren. Zodat ze weerbaarder worden en grip krijgen en op hun mentale gezondheid.

mail
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *