Wat zou jij doen?

Dinsdag 29 mei hebben de dames Kletskoek, in samenwerking met Breda in Dialoog en Gave Dingen Doen Breda, een dialoogtafel georganiseerd met als thema ‘Elkaar Zien’. Voor ons kennisspel Klopt of Kletskoek gebruiken de dames Kletskoek stellingen om de dialoog aan te gaan over mensen met een psychische kwetsbaarheid. Er zijn namelijk veel vooroordelen en met het kennisspel dragen ze bij aan bewustwording en het vergroten van een stuk kennis.

Voor wie zorg je als eerste?
Tijdens de dialoogtafel kwam een van onze stellingen aan bod:
De persoon met een psychische aandoening ondervindt meer ‘hinder’ van zijn of haar kwetsbaarheid dan zijn of haar naasten.

Er ging een zucht van vermoeidheid over tafel.                                                                                Een aantal van de deelnemers aan de dialoogtafel hadden jarenlang iemand ondersteund met borderline, autisme of een bipolaire stoornis. Tot het niet meer ging. Waarbij men worstelde met een schuldgevoel; ik heb gefaald.                                                                                Ook de andere kant van de medaille werd besproken. Mensen waren gestopt met helpen om beter voor zichzelf te zorgen. Een van de deelnemers aan de dialoogtafel gaf aan  bijna een deel van zichzelf kwijtgeraakt te zijn en heeft nu meer aandacht voor zichzelf.              Is de verwachting dat iemand een bovennatuurlijk geduld en onuitputtelijke flexibiliteit moet hebben voor iemand met psychisch kwetsbaarheid?

Mag je gevoel er zijn?
Dat het niet altijd zomaar kan om ergens mee te stoppen vertelt Jennifer.                                Jennifer is een jonge mantelzorger en dapper vertelt ze hoe het is om op te groeien als naaste van iemand met een psychische kwetsbaarheid.

Lees hier haar ervaring.

Klik op deze link voor haar verhaal

En dat is waar dames Kletskoek ook naar toe wil,het gesprek (weer) aan gaan.                        Het kunnen uitspreken bij het(even niet) meer kunnen en/ of willen, dat het er mag zijn.

 

Ik ken geen mensen met psychisch kwetsbaarheid
Wist je dat burn-out ook een psychisch kwetsbaarheid is? Burnout komt veel voor bij naasten van iemand met psychische problemen. Daar vertel ik je later graag meer over in een ander blog.

Terug aan tafel..

De reacties van de deelnemers van de dialoogtafel.

 

 

 

 

Impressie wat een dialoog met je doet. Met dank aan Lot voor haar woorden

Wat zou jij doen als eerste stap?

Op vrijdag 29 juni a.s spelen de dames Kletskoek het kennisspel tussen 16.30 en 19.00 uur op de Grote Markt in Breda.

Zien we je daar?

#ziemijalsmens

 

 

mail
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *