Groei leidt tot ongemak

Graag wil ik een metafoor met je delen*

Het verhaal van hoe de kreeft groeit.

Een kreeft is van zichzelf een zacht diertje.Om zichzelf te beschermen,woont hij in een harde schaal.Die schaal is in het begin prettig en comfortabel,totdat de kreeft zodanig is gegroeid dat de schaal dat de schaal begint te knellen en zijn omhulsel ongemak geeft en uiteindelijk pijn gaat doen.

Dat is voor de kreeft een teken om zich terug te trekken onder de rotsen,waar hij veilig genoeg is om zijn schaal ‘af te doen’ en een grotere schaal aantrekken.Die past vervolgens weer precies.Totdat hij opnieuw te groot groeit om zich nog comfortabel te kunnen bewegen in zijn (opnieuw) te krap geworden schaal.Dan trekt hij zich opnieuw terug onder een rots en herhaalt het proces zich.

De kreeft leert ons dat groei leidt tot ongemak en uiteindelijk pijn.                                            Die groei zorgt ervoor dat je soms niet meer prettig voelt in je oude omgeving. En hoewel die omgeving je prettig en vertrouwd voor komt,leef je in een wetenschap dat die op een dag niet meer bij je past.

Blijven, kan niet.Dan wordt je in je groei bekneld en zal je verstikken.Ongemak is nodig om in beweging te komen en je oude omgeving af te schudden.De tijd die nodig is om je aan te passen aan de de nieuwe situatie is een periode waarin je kwetsbaar voelt en je nog niet de veiligheid van de vertrouwdheid terug hebt.

Het kost tijd te wennen aan een nieuwe omgeving,maar ook die zal in de loop van de tijd weer passen.Daar kan je weer verder in groeien tot het je comfortabel gaat zitten.Groei gaat onherroepelijk gepaard met ongemak en dat kan leiden tot verandering.

 

* Met dank aan Astare zorg,sociaal kapitaal voor de imput

Kijk hier wat Dirk de Wachter hierover vertelt

 

mail
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *