Het is (niet)jouw schuld

“Veel mensen kunnen weinig bieden waardoor je heel zelfstandig bent geworden”

(ervaringsdeskundige KOPP)

“Ik heb altijd moet knokken voor mijn bestaansrecht en kan nu heel goed opkomen voor jezelf.Ik ben ook heel zorgzaam omdat ik altijd heb moeten zorgen voor anderen.

Maar ik heb veel moeten doen om ergens te komen ,ik loop steeds achter de feiten aan voor mijn gevoel. Ik moet meer doormaken tot ik het op het punt ben waar anderen zijn.”

De bovenstaande ervaringen laten zien wat voor overlevingsmechanismes iemand heeft ingezet om te overleven en door te knokken.

Er zijn 3 soorten overlevingsreacties het meest bekend maar er is er nog 1.

De 3 primaire reactie bij stress zijn

1.Vechten

2.Vluchten

3.Bevriezen

En 4. Trend en befriend

Deze reactie is het redden en zorgen voor een ander en aanpassen om te blijven verbinden. Je gaat pleasen en richten op de behoefte van de ander. Mensen raken ook gewent dat de aandacht op hen is gericht en als je op een punt komt om voor jezelf te kiezen en te zorgen, kan er weerstand ontstaan. #zelfzorg

Hieronder vindt je een interessant filmpje over deze trend en befiend ,in het filmpje wordt de term fawn gebruikt.

“Het is degene die zich het beste kan aanpassen die overleeft”

Darwin

Als je door je leven heen weinig bent gezien en gehoord ,wat jou wensen en behoeften waren dan kan de boodschap die je mee hebt gekregen zijn dat je er niet toe doet. Niet belangrijk genoeg ten opzicht van andere dingen. Je kunt je gaan terug trekken en onzichtbaar worden, vermijden van afwijzing.

Daarbij geeft het brein zo’n 70.000 negatieve boodschappen van zichzelf al af omdat het brein als taak heeft je te laten over leven en niet je gelukkig te maken. Je brein is continu aan het scannen op gevaar en dit vraagt 30% energie van je cortex.

Je gedachten worden waarheid en wordt je wat je denkt. Maar gedachten zijn geen feiten ,ze komen voort uit angst. Ga het absorberen en observeren. Denk na over wat je nu eigenlijk denkt.

Wat is je patroon?

Gerichte therapie, zoals uittekenen van je familiesysteem en patronen in de afbeelding hierboven, kan nodig zijn in plaats van alleen maar praten.

Don’t rock de boat!

Voor jezelf zorgen kan de verhoudingen laten verschuiven en opschudden maar dit gaat vaak gepaard met weerstand. Zelfzorg is veel meer dan op tijd gaan slapen en 2 stuks fruit. Het is ook aangeven Ik sta hier!

Komende tijd ga ik meer aandacht geven aan onderwerp zelfzorg en alle aspecten ervan.

mail
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *