Slow kids: Minder-is-meer-principe

Rode draad in deze blog reeks is de waarschuwing van deskundigen dat kinderen uitgeput raken. Maar dringen de waarschuwingen van de deskundigen ook echt door?

Toch wel,

Aangemoedigd door toenemende klachten van uitgeputte kinderen en ouders en gesteund door de toenemende aanwijzingen in boeken als ‘The Homework Myth”:Why your kids get too much of a bad thing’ beginnen scholen overal ter wereld minder huiswerk op te geven en er anders over te denken.

Boek o.a te koop bij Amazone

Hier volgen een aantal internationale voorbeelden:

In de Verenigde Staten

Veel schooldistricten in de VS stellen opnieuw richtlijnen op om het huiswerk binnen de perken te houden.

In Australië

Hebben een aantal scholen het helemaal afgeschaft zodat de leerlingen meer vrije tijd voor hun ouders en vrienden hebben.

In India

Heeft het centrale bestuur van de middelbare scholen hetzelfde gedaan voor de 1e twee niveaugroepen

In Groot Brittannië

Hebben basisscholen de sommen en dictees vervangen door gezinsactiviteiten zoals museum bezoek of broodbakken.

Overal in Azië werden hebben elite scholen hun huiswerk teruggebracht of afgeschaft.

“Soms moeten we de ouders de les lezen over wat voor hun kinderen gepast is. Ik zeg tegen de ouders dat het ook belangrijk is om gewoon een tijdje samen met je kinderen te zijn. Ik zeg tegen ze dat het voor de kinderen belangrijk is om zich gelukkig te voelen”

(Feng Shulan, directeur kinderdag verblijf in Beijing-weerstaat de druk van ouders om taken mee naar huis te geven)

In China

Zien welgestelde Chinese en buitenlandse ouders een overvolle rug zak als een goed teken maar het werd echter duidelijk dat veel kinderen tot na middennacht overladen waren met huiswerk ,en dat ze in de klas oververmoeid en onoplettend waren.

Het huiswerkbeleid werd herzien en er werden strikte grenzen aan de uren gesteld waardoor de oververmoeidheid voor de meeste kinderen met 30 % afnam. Ook ontmoedigt de school bijlessen, tenzij het kind echt niet mee kan komen. En wordt de noodzaak van boek loze uren benadrukt.

“We wilden het wijdverspreide geloof bestrijden dat je met langer en harder werken aan de onderwijs taken ook tot een beter resultaat komt. Wat huiswerk betreft zijn er grenzen aan wat zinvol is voor de kinderen ,omdat ze evenwicht in het leven nodig hebben”(Daniel Walker ,plaatsvervangend hoofd van Chinese International School CIS)

En niet alle ouders waren het daarmee eens…

Maar daarover volgende keer meer.

Ondertussen in Nederland

Is de prestatiedruk nog steeds hoog.

‘Al langere tijd zijn er zorgen over stress en prestatiedruk bij studenten in het hoger onderwijs. Bijna alle studenten ervaren stress (97%) en ruim de helft heeft ook last van prestatiedruk (54%). Om studenten, onderwijsinstellingen en de overheid oplossingen te bieden bij het voorkomen of verminderen ervan is een nieuw onderzoek gestart naar de stress en prestatiedruk onder studenten: Harder Better Faster Stronger?

Het onderzoek Harder Better Faster Stronger? probeert inzicht te krijgen in de oorzaken van stress en prestatiedruk van studenten in het hoger onderwijs. Bovendien zoekt het naar aanknopingspunten voor hogescholen, universiteiten, studenten en de overheid om dit te voorkomen of te verminderen.’

Kijk in onderstaande link voor meer informatie

mail
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *