Over verwachtingen…

Over verwachtingen

Carl Honoré gaat verder:

Zoals bij elk aspect van de jeugd ,van onderwijs tot speelgoed ,zijn de kinderen de klos wanneer de volwassenen vóór gaan’. Om maar vooral de top atleet te zijn of om te voldoen aan de ouderlijke verwachtingen, of allebei, zetten veel kinderen hun gezondheid op het spel door prestatie verhogende middelen te slikken. In een onderzoek in de Verenigde Staten bleek dat sinds dat 1993 het aantal highschool leerlingen anabole steroïden gebruikt, verdrievoudigd is.

Kinderen van elf jaar zijn betrapt op het slikken van pillen om hun spierkracht, snelheid en uithoudingsvermogen op te krikken. Deze altijd -willen-winnen mentaliteit druppelt ook door tot in de klaslokalen.

Nu schijnt de drug of choice onder studenten Ritalin te zijn om beter te presteren.

Onderzoek Trimbos

Trimbos heeft in 2021 onderzoek gedaan naar ritalingebruik onder studenten. Vier procent vertelde dat ze in 2020 minstens een keer ADHD-medicatie zonder voorschrift van een arts hadden gebruikt. En van die groep gaf 85 procent aan het medicijn te gebruiken tijdens studeren of een tentamen.

https://www.trimbos.nl/actueel/nieuws/sommige-studenten-kunnen-niet-meer-studeren-zonder-adhd-medicatie/

Conclusie

Het onderzoek van het Josephson Institute of Ethics in de Verenigde Staten constateert een toenemende bereidwilligheid bij jeugdige sporters om op school te frauderen.

De overdaad aan sport leidt bij een toenemende aantal kinderen ook tot ernstige lichamelijk letsels. Kinderen van acht jaar verschijnen op het spreekuur met beschadigde schouderbladen en stress scheurtjes in hun rug.

Een (heftig)voorbeeld is Budhia Singh. Hij was de jongste marathon loper ter wereld. Op zijn derde begon hij met wedstrijd lopen. Zijn prestaties haalde overal ter wereld het nieuws zoals in kranten en reclamespotjes. Maar deze vroege start bleef niet zonder gevolgen. In 2006 moest hij stoppen nadat artsen ondervoeding hadden geconstateerd, bloedarmoede, hoge bloeddruk en hartproblemen.

Zoals te vroeg te veel leren negatieve gevolgen kan hebben, kan dat ook het geval zijn met een overdosis van een bepaalde sport op jonge leeftijd.

Maar ouders horen deskundige praten over tienduizenden trainingsuren die nodig zijn om een sport onder de knie te krijgen en denken dan: hoe eerder er mee begonnen ,hoe beter.

Ook trainers dringen aan op gespecialiseerde training vanwege de voordelen van competitie, vooral bij gymnastiek en schaatsen.

Waar doe je op den duur nog goed aan?

Het probleem is dan kinderen het op den duur beter doen wanneer ze als allrounders beginnen en hun lichaam op diverse manieren leren gebruiken, alvorens ze te concentreren op een bepaalde sport. De meeste sportwetenschappers raden specialisatie voor het dertiende jaar af.

“Beperking van het scala aan lichamelijke activiteiten vóór er een fysieke basis is gelegd, kan op den duur ,negatief op de ontwikkeling van een kind uitpakken en later het echte potentieel verstikken”.

“Maar al te vaak proberen we spelers te kweken zonder er eerst sporters van te maken”

(Tommi Paavola,hoofd conditietraining voor de jeugd aan het Elite Athletic Performance Institute of Ramsey, New Jersey)

mail
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *